Wij zijn Maris !

Directie ­ wisselingen bij Maris

Schooljaar 2019-2020 heeft voor een aantal Maris locaties een directieverandering in petto: Els Kooij verlaat Maris Belgisch Park, Gerard Wesselo gaat van Maris Waldeck naar Belgisch Park en Nicole de Jong ruilt haar directeurschap van Maris Statenkwartier in voor dat van Waldeck. We laten elk van de drie directeuren aan het woord:

Els Kooij verlaat Maris Belgisch Park

“Wat een prachtige, maar super intensieve klus heb ik het afgelopen schooljaar hier op Maris Belgisch Park meegemaakt. Ik houd van het tempo en de energie van een middelbare school. Het gestuiter door de gang van die pubers die zich stap voor stap ontwikkelen. De rode draad in mijn leven draait om hoe een mens een mens uit één stuk wordt. Hoe iemand zijn identiteit ontwikkelt. Dus ik heb mijn hart op kunnen halen. Ik draag mijn taken tevreden over aan Gerard Wesselo. We werken aan een warme overdracht. Het meest spannend aan mijn directeurschap vond ik het contact met de oudergroep die aan het begin van het jaar met terechte kritiek kwam die ik niet helemaal en zeker niet direct op kon lossen. Daar lag ik echt van wakker. Gelukkig is het vertrouwen langzaam aan het herstellen en kunnen we weer terug naar de rijkdom van een gemotiveerde en constructief kritische groep ouders als klankbord voor de school.”

Gerard Wesselo van Maris Waldeck naar Belgisch Park

Gerard Wesselo (57) begon zijn onderwijsloopbaan als docent aardrijkskunde. Daar kwam maatschappijleer bij (“één van de leukste vakken, dat precies op het juiste moment komt voor de leerlingen”) en later teamleiderschap op Belgisch Park en directeur van Maris Waldeck. Nu maakt hij de overstap naar Belgisch Park, ook als directeur.
“Ik ben die man die heel makkelijk is, maar héél streng als het op lesgeven aankomt. Het draait om het inspireren van kinderen. Mijn insteek is: laat de docenten en oudergroep vooral meedenken, want het beleid op school moet gedragen zijn. Ik vraag wel begrip dat ik soms een keus moet maken. Oplossingen hoeven niet overal hetzelfde te zijn. Voor verschillende leerlingen zetten we ook verschillende methoden in.”

Nicole de Jong ruilt Maris Statenkwartier in voor Waldeck

“Ik ken Waldeck nog niet zo heel goed,” zegt Nicole de Jong (39), “maar vanaf mei ben ik elke vrijdag aangehaakt om samen met teamleiders Marit en Jamie het nieuwe schooljaar voor te bereiden. Er komt deze zomer een grote verbouwing om het nieuwe gebouw aan Cantateplein geschikt te maken voor klassen 3 en 4 van de bovenbouw. De onderbouw blijft op de Toscaninistraat. Ik ben goed in het aanbrengen van structuur en in het brengen van rust. Die kwaliteiten wil ik hier ook inbrengen. Het gaat een uitdaging zijn om met twee groeiende locaties toch één team te blijven. Hoe? Ik vaar wel bij openheid in het team, alles moet bespreekbaar zijn. Zelf wil ik onder alle omstandigheden bereikbaar en benaderbaar blijven. Dan krijg je wederzijds vertrouwen en dat geeft mij en enorm veel energie. Waldeck is een relatief kleine vestiging: je zit er dicht op de leerlingen, en zij zijn het waarvoor ik een carrière in het onderwijs heb gekozen. Ik ben net terug van een bezoek aan een middelbare school in Botswana. Een geweldige reis, maar super confronterend omdat het systeem daar zoveel harder is. Weer terug in ons comfortabele landje koester ik onze docenten die kennis overdragen vanuit hun liefde voor de leerlingen!”