Technasium

Schrijf je nu in voor het Technasium Atelier (klik voor meer info)
En/of doe mee aan het Maris Filmatelier 2019-2020 (klik voor meer info)

 

Wat is het Technasium?

Het Technasium is een bètaopleiding die leerlingen op de havo en het vwo de mogelijkheid biedt om op actieve wijze kennis te maken met de vele kanten van techniek en technologie. Binnen het Technasium volgen de leerlingen het (examen)vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).

In de O&O-les staan niet het leerboek en de docent centraal, maar werken de leerlingen in teamverband aan een actuele opdracht uit het bedrijfsleven. Ze krijgen de opdracht van een echte opdrachtgever, die ook bij de beoordeling betrokken is.

Het Technasium is geschikt voor leerlingen met een onderzoekende en creatieve instelling en is een opleiding die leerlingen de kans biedt in de praktijk te brengen wat ze leren. Samenwerken en doorzetten spelen hierbij een belangrijke rol.

Kijk voor meer informatie over het Technasium op www.Technasium.nl

Technasium op Maris Belgisch Park

Op Maris Belgisch Park volgen alle brugklasleerlingen het vak O&O, vanaf klas 2 is het een keuzevak. De leerlingen werken aan drie verschillende projecten per schooljaar. Hierbij voeren ze afwisselend onderzoeks- en ontwerpopdrachten uit. In de onderbouw (klas 1 t/m 3) maken de leerlingen kennis met alle zeven werelden van de techniek (zie onderstaande afbeelding).

In de bovenbouw kunnen de leerlingen kiezen om examen te doen in het vak O&O. Ze zoeken hun eigen opdrachtgevers en werken de opdrachten zelf uit. In het examenjaar werken de leerlingen het gehele jaar aan hun examenopdracht: de Meesterproef. Bij de begeleiding van de Meesterproef worden experts uit het hoger onderwijs betrokken om de leerlingen inhoudelijk te helpen met de opdracht. Als je eindexamen doet in het vak O&O ontvang je een Technasiumcertificaat bij je havo of vwo diploma.

Waarom het Technasium?

In het Technasiumonderwijs leer je op een systematische manier problemen oplossen. Bij alle opdrachten is een opdrachtgever uit het bedrijfsleven betrokken. Op deze manier maak je kennis met veel verschillende bedrijven en ontwikkel je een goed beeld van de beroepspraktijk en de daarbij behorende opleidingen.

Daarnaast werk je bij O&O niet alleen aan de opdrachten, maar tegelijkertijd ook aan je eigen ontwikkeling. Je ontwikkelt je op vakinhoudelijk gebied door onderzoek te doen, ontwerpen te maken en door aan de slag te gaan met technische vaardigheden. Daarnaast is er veel aandacht voor het proces: leren samenwerken, plannen, organiseren en presenteren zijn minstens zo belangrijk.

Opdrachtgever of expert worden voor het Technasium?

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe opdrachtgevers! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Technasium via belgischpark@mariscollege.nl

Technasium Maris Belgisch Park

 

Opbouw/inhoud vak O&O leerjaar 4H en 5H

Klik hier voor de opbouw van het vak Onderzoek & Ontwerpen en de inhoud en het examenprogramma.

Technasium Maris Belgisch Park sinds 2013
Op Maris Belgisch Park startte in augustus 2013 het technasium voor havo en vwo. Het is een opleiding voor jongens en meisjes die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en graag technologische en technische vraagstukken willen onderzoeken en oplossingen willen bedenken.

Het technasium is dé opleiding voor jou als je:

• nieuwsgierig bent,
• creatief bent en…
• goed kunt samenwerken!

Speciaal vak

In het technasium staat het speciaal ontwikkelde vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) centraal. Het gaat om denken en doen. Het bedrijfsleven geeft…. Lees verder!

Wat is het technasium?

Je ziet ze wel eens voorbij komen op de tv, in een bouwput, naast de waterkant of in het ziekenhuis: de civieltechnisch ingenieur, bouwkundige, mijnbouwspecialist, architect, radioloog of biomedisch ingenieur. Klinkt heel interessant, maar wie nou wie is en waar het over gaat . . . geen idee. Terwijl de kans bestaat dat je later in één van die beroepen je brood gaat verdienen. Tenminste, als je een beetje exact bent aangelegd. Lees verder!

Je ontwikkelen tot een ontwerper

Een ontwerper is inventief en wil resultaten boeken. Dat vraagt om een goede planning en veel overleg. Ontwerpers werken altijd samen met anderen. Elk ontwerp moet voldoen aan eisen van een opdrachtgever. Dat toets je regelmatig. Het is de uitdaging om je creatieve ideeën te verenigen met die eisen. Dan heb je de kans dat je iets maakt, waar de klant tevreden mee is en waar je trots op kunt zijn. Lees verder!

Wat kun je na het technasium?

Benieuwd of een technische studie misschien wat voor je is? Sta je voor je profielkeuze en ben je benieuwd wat je met “Natuur & Techniek” of “Natuur & Gezondheid” kunt? Techniek Talent laat je in de boekjes graag iets meer zien van de uitdagende mogelijkheden die er liggen in de techniek!
Download hier het boekje: Wat kun je na de havo in de techniek?
Download hier het boekje: Wat kun je na het vwo in de techniek?